Tyulenovo, Durankulak, Adamclisi

WP_20140614_138

Marea este din plumb si cerul de culoarea sobolanului. Doar edificiul de la Adamclisi refacut din beton sclipeste-n soare, intr-o tura de week-end cu tinta Tyulenovo, BG.

WP_20140614_050

WP_20140614_065

WP_20140614_053

Mai mult decat replica din anii `70 a monumentului triumfal (închinat „Zeului Marte Răzbunătorul” de către „Nerva Traian August, Impărat şi Caesar”) mi-au placut piesele originale expuse in muzeul din sat. De bucurie ca i-a invins pe daci, Traian a ridicat nu doar acest edificiu, colosal pentru epoca sa, ci si orasul Nicopolis ad Istrum, la sud de Dunare. Se afla la 170 de km distanta de Bucuresti (pe drumul 5 / E85 spre Veliko Tarnovo, in apropierea satului denumit Nikyup) si l-am vizitat nu demult:

??????????????????????

Mai prind doar foarte putin cer senin in drum spre mare, pentru ca ajung din urma norii cei negri.

WP_20140614_102

O furtuna grozava ma prinde-n gheare dar in zece minute se opreste la fel de brutal cum a pornit si cerul se limpezeste. Fara ca macar sa incetinesc la Vama Veche, opresc peste noapte la Durankulak.

WP_20140614_174

WP_20140614_169

Ancore salvate din mare sunt expuse in preajma lacului Durankulak, o arie protejata in care traiesc 200 de specii de pasari, cea mai indragita fiind gasca cu gat rosu. Durankulak este faimos pentru plaja, lacul superb si satele izolate din jur. Tot aici au fost descoperite recent o asezare neolitica de mari dimensiuni si un templu al zeitei Cybele, considerată „Marea Mamă a Zeilor„, zeița peșterilor și a Pământului. Domnea peste animalele sălbatice, fiind și protectoarea albinelor. Cybele era venerată si de romani, în sangeroase orgii. Am ramas peste noapte la Branta Birding Lodge, un loc prietenos si linistit, vizitat de iubitori ai naturii veniti aici pentru birdwatching  si am mancat la Pestisorul de Aur (Zlatnata Ribka), restaurant aflat chiar pe malul lacului.

WP_20140614_186

Pe un drum ingust si intr-o linie dreapta de aproape 10 kilometri am ajuns a doua zi la Tyulenovo.

WP_20140615_011

Aici vad un peisaj stancos pe care nu credeam ca il poate oferi Marea Neagra. Tyulenovo este un mic sat pescaresc, un loc în care VEZI marea. cu putine case locuite, restul par părăsite. Nu este o stațiune. Aici lipsesc plajele, faleza cade direct în apă, săpând peșteri, arcade și mici golfuri.

WP_20140615_024

WP_20140615_027

WP_20140615_056

WP_20140615_062

WP_20140615_067

WP_20140615_079

Traseul intreg al turei este

http://goo.gl/maps/q780K

. Din nou acasa, Cernavoda imi capteaza atentia cu ciulinii sai infloriti:

WP_20140615_085

Si totusi, tara noastra e cea mai frumoasa din lume 🙂 Atatia ciulini n-am vazut nicaieri…

Ah, am zis ca pisica mea e motociclista?

WP_20140612_002

Cetatea Capidava nu-i departe, click s-o vezi!

13 gânduri despre „Tyulenovo, Durankulak, Adamclisi

 1. Altă semnificaţie pentru Tropaeum Traiani este aceea că insera provincia Dacia Felix într-un continuum teritorial nord-pontic. Să nu uităm că prima provincie romană în spaţiul nord-pontic nu a fost Dacia Felix, ci Romania Orientală nord-pontică care crescuse din vechiul imperiu milezian. Ştim că imperiul milezian nord-pontic se alipea de jure Imperiului Roman la anul 133 înainte de Hristos, odată cu metropola sa, Miletul. Romania Orientală nord-pontică devenea efectiv provincie romană la anul 62 după Hristos, pe vremea împăratului Nero. Istoricul german Theodor Mommsen arată munca lui tenace pentru această construcţie. Abordarea lui Theodor Mommsen este cu atât mai credibilă, cu cât ea mergea încontra ideologiei intereselor expansioniste germane din secolul XIX. Astfel, s-a spus mereu că “valurile lui Traian” din spaţiul nord-pontic ar fi fost construite de goţi. Situaţia aceasta ar fi fost valabilă şi pentru Zidul lui Athanaric (regele care l-a ucis pe Sfântul Sava Gotul şi căruia i se atribuie posesia originară a Tezaurului de la Pietroasele) http://en.wikipedia.org/wiki/Athanaric’s_Wall . Totuşi istoricul german Mommsen atribuie tocmai împăratului Nero iniţierea numitului Zid al lui Athanaric. Aceasta s-ar fi întâmplat pe la Anul Domnului 57. Să nu uităm că împăratul Nero vedea Imperiul Roman ca operă de artă ! La 62 AD, tînărul imperator Nero instituia foarte oficial provincia Romania Orientală din spaţiul nord-pontic. Cucerirea lui Traian inserează astfel Dacia Felix într-un continuum teritorial nord-pontic. În delocalizarea funcţiilor imperiale practicată de către Paleologi, împăratul Manuel al II-lea transmitea drepturile (reprezentate simbolic, apud Alexandru Hâjdeu, printr-o “diademă împărătească”) cele mai legitime asupra spaţiului nord-pontic către domnitorul Alexandru cel Bun al Moldovei. Istoricii ruşi cunosc foarte bine aceasta, şi deţin documente la care nu mai avem acces. Istoricii români au ales să tacă acum, deşi chestiunea era discutată chiar şi la noi mai înainte! Istoricul Zosimus, un advocatus fisci care a scris Historia Nova, şi care nu aminteşte acolo absolut nimic despre “retragerea aureliană”, spune că împăratul Aurelian considera încă provincia Romania Orientală nord-pontică în existenţă reală, ca pe un datum. De acolo Aurelian intenţiona să lanseze o expediţie de cucerire a Persiei trecând prin Porţile lui Alexandru cel Mare din Caucaz. Însă Aurelian a fost ucis de un complot aleatoriu.

  1. Ma intriga tacerea istoricilor nostri, in acest subiect cat si in altele…

   Ma intriga si lasarea de izbeliste a siturilor antice la cheremul cautatorilor de comori. (Daca as decide eu, din clipa asta as asigura paza militara, cu armament si munitie de lupta, la toate aceste obiective). Ma intriga si lipsa crunta de fonduri alocate cercetarilor arheologice de anvergura. Ma intriga si faptul ca, daca la documentele din mainile altora nu avem acces, ne refuzam singuri accesul la dovezile arheologice ce zac in pamantul tarii sau, mai rau, sunt rascolite in cautarea tezaurelor ce ajung pe piata neagra dar cu pretul si mai mare al distrugerii definitive a site-urilor…

   Si nu in ultimul rand ma intriga starea ponosita a locurilor vizitabile, neatragatoare astfel pentru publicul larg (din care si eu fac parte). Ma refer la un minimum de ordine, in care eu includ: paza permanenta, iarba cosita, iluminare si panouri civilizate de prezentare, semnalare rutiera adecvata, cosuri de gunoi si curatenie, toaleta plus un punct info cu bilete de intrare.

   Extraordinar de interesant comentariul dumneavoastra! Multumesc!

  1. Si mie, insa nu am nici o informatie despre aceasta arma. Nu auzisem de ea si vazand-o purtata de unele personaje ale monumentului, am crezut ca-i doar o reprezentare inexacta a sabiei dacice (falx). Am citit curios in link-ul postat de dvs, pentru care va multumesc! Credeam ca-s una si aceeasi arma.

 2. Nu stiu cum a fost iesirea pentru tine, dar pozele sint foarte frumoase.
  Mi-ar place si mie asa ceva, adica in aceleasi conditii atmosferice.
  Multumesc!

  1. Mi-a placut mult, Alexandru. Mi-a placut culoarea marii, mi-a placut discutia pana tarziu in noapte cu oamenii veniti tocmai din Anglia sa observe pasarile si cu proprietarul pensiunii Branta Birding Lodge – si el pasionat de pasari. Muzician si compozitor de muzica clasica si jazz, dl. Pavel Simeonov.

   Mi-a placut ca Adamclisi are un ghid pasionat de istorie si de meseria sa, un om remarcabil si care merita toata cinstea pentru profesionalismul si pasiunea sa: m-a tinut captivat in fiecare secunda in care a vorbit despre monument si despre stramosii nostri, a raspuns cu amabilitate intrebarilor, apoi, cand ne-am risipit, si-a umplut de la cismea o sticla cu apa… era foarte cald. Jos palaria in fata acestor oameni si altora ca ei!

   Iar in aceste conditii, furtuna indurata a meritat fiecare minut. 🙂

  1. Am iesit pentru ca prognoza era fifty-fifty – si n-am facut rau pentru ca doar furtuna scurta de care am pomenit mi-a udat drumul.

   Multumesc! Harta atasez mai mereu, ma bucura sa fie de folos si altora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.