Abrittus (Разград, Razgrad)

Minaretul moscheii Ibrahim Pașa (İbrahim Paşa Camisi), începută la 1530 și finalizată în 1616, sclipește în centrul orașului Razgrad (fost Abrittus). La doar 140 km de Bucuresti se află o bijuterie a arhitecturii otomane, dar și o cetate romană și o rezervație de arhitectură de secol XIX, în stilul Bulgarian Renaissance.

WP_20150613_008

Rezervația arhitecturală „Varosha” am lăsat-o pentru o altă tură – mă atrage stilul bulgăresc National Revival, dar am preferat acum să cercetez doar fortăreața romană și moscheea. Și partea veche a orașului îmi aduce aminte de Irfan -sunetul lor este o fuziune, influențată de Dead Can Dance și patrimoniul muzical și spiritual al Balcanilor, Bizanțului și al Europei medievale…

Înconjurată cu blocuri de tip „centrul civic”, moscheea domină oraşul.

WP_20150613_021

Clădirea trebuie restaurată; înca din vremea comunistă aceasta este închisă pentru credincioși și publicul vizitator, deși în Razgrad și regiunea învecinată cam 20-30 % din populație este de religie musulmană.

WP_20150613_041

WP_20150613_006

Povestea spune că meșterii constructori au prins de veste de planul turcilor, de a-i ucide după ce termină lucrul, pentru ca o moscheie la fel de frumoasă să nu poată fi construită. Și atunci aceștia (precum Icar sau al nostru Meșter Manole) și-au construit aripi, pentru a zbura din minaret. În parcul din fața edificiului, un monument celebrează legenda …

WP_20150613_004

Blocurile comuniste din jur, construite foarte dens dar cu un regim scazut de înălțime, au uneori detalii interesante.

WP_20150613_052

Iar cetatea romană este restaurată și foarte bine semnalizată.

WP_20150613_094

Un pavilion nou construit, neinvaziv, prezintă obiceiurile romanilor si îmbrăcămintea acestora. Noua latrină a cetății este semnalată cu umor:

WP_20150613_070.jpg

WP_20150613_088

Zidurile fortăreței sunt vizitabile cu ajutorul unor pasarele metalice.

WP_20150613_081

În tot locul sunt panouri explicative, cu desene ce reconstituie posibila imagine a cetății dar și care așează locul în context regional.

.

WP_20150613_062

Împăratul Traianus Decius îşi găseşte sfârşitul  aici în anul 251, luptând împotriva goților. Abrittus a fost construit iniţial ca o garnizoană romană, prin secolul I, pe locul unei vechi aşezări trace. Devine apoi un mare centru comercial şi militar al provinciei Moesia Inferior, iar pe la începutul secolului al IV-lea se construieşte aici o imensă fortăreaţă, întinsă pe 14 hectare, cu ziduri groase de 3 metri şi înalte de 12 metri, având patru porţi duble de intrare  şi 35 de turnuri de apărare.

WP_20150613_078

În interiorul cetății s-a descoperit reşedinţa unui influent guvernator, ridicată pe 3200 metri pătraţi. Putem ghici puterea acestui guvernator din opulenţa construcţiei ce îi era destinată. Astfel, porticul mare dinspre sud cu faţadă ionică avea şase magazine, situate câte trei de fiecare parte, printre care se intra printr-un mic coridor într-o curte interioară mare (atrium) neacoperită, înconjurată de coloane. În părţile laterale, în spatele coloanelor, se aflau clădiri cu rol de depozite agricole. În faţă se găsea o clădire de conferinţe cu nouă camere, ai căror pereţi erau pictaţi cu ornamente florale şi geometrice. Existau de asemenea dormitoare pentru soldați, ateliere şi alte diverse depozite. Intreaga fortăreaţă avea un sistem bine pus la punct de aducţiune a apei.

Clădirile au fost folosite până în secolul al VI-lea când Abritus a fost distrus de avari şi slavi. Din secolul V şi până la distrugere, Abritus a fost un centru religios creştin. Pe la sfârşitul sec al IX-lea şi inceputul sec al X-lea a fost reconstruită din ruinele romane o fortăreaţă bulgară care a fost distrusă de pecinegi pe la jumătatea secolului XI.

În timpul excavaţiilor arheologice desfașurate in trecut, aici s-a descoperit cel mai mare tezaur antic de pe teritoriul Bulgariei – 835 monezi de aur (cântărind 4 kg), bătute de 10 imperatori romani.

WP_20150613_074

Promovarea turismului cultural nu pare a fi o vorbă în vânt la vecinii bulgari. În scopul acesta Razgrad a atras fonduri europene și este intr-un parteneriat cu orașele din jur. Bulgarii sunt în plin avânt al cercetărilor arheologice, statul și fondurile europene finanțează masiv descoperirirea comorilor din trecut și punerea lor în valoare; am observat asta în multe părți din Bulgaria. La pachet cu vestigiile antice, bulgarii își promoveaza mărcile de vin, tradiția locală și salbaticia naturii – atrăgând astfel turiști de calitate.

WP_20150613_036

Fără să fii nevoit să gonești pe drum, o tură la Razgrad o poți face într-o singură zi, daca pleci din București sau împrejurimi. Poate fi o alternativă la aglomerata Vale a Prahovei și dacă abandonezi tentația ieftină a clișeului montan românesc, asezonat cu aglomerația știută, aici ai parte și de altceva. Inclusiv de vestitul iaurt bulgaresc, meșteșugit la Razgrad în mod tradițional și cu denumire de origine protejată…

WP_20150613_082

În apropiere este și necropola tracică de la Isperih

Anunțuri

Un gând despre „Abrittus (Разград, Razgrad)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s