La plimbare cu Poliția

Sună bizar „să te plimbi cu Poliția” dar tocmai ce mi s-a întâmplat și a fost funny – la începutul sezonului, invitat de prietenii din clubul polițiștilor pe motocicletă, Blue Knights Law Enforcement MC .

IMG_20190518_114501

Clubul acesta este o organizație formată din profesioniști ai structurilor legii (nu doar polițiști ci și procurori sau lucrători din servicii de pază și protecție, pompieri ori salvatori pe motocicletă, ca și alții asemenea) ce se bucură împreună de pasiunea pentru cele două roți. Dacă în viața lor profesională se zice (mai ironic dar nu prea) că „funcția doboară gradul”, aici strălucirea epoleților lasă loc respectului mai ales pentru plăcerea ce-i reunește, motocicleta. Povestea acestora a început într-un orășel american, în anii `70, cu doar un mic club local iar astăzi oamenii legii au aproape 20 de mii de membri motocicliști, în vreo 30 de țări. Am cunoscut câțiva dintre ei cu prilejul unui demers caritabil, Moshocicliștii, când am fost impresionat de grija cu care bikerii în uniformă din acest club moto (și mai ales cei cu inima largă din Giurgiu, ce s-au implicat inclusiv cu suport logistic consistent) au pregătit cu suflet cadourile lor pentru copiii mai puţin fericiţi de soartă, ca și când ar fi fost daruri pentru proprii lor copii.

Tura împreună nu a fost o plimbare obișnuită. Polițiștii s-au străduit să fie de folos comunității moto organizând la finalul ieșirii cu motoarele – gândită mai ales pentru începători – cursuri folositoare de prim ajutor în accidentele de motocicletă, discuții libere despre legislație și chichițele acesteia, specifice motocicliștilor – totul într-un mediu camaraderesc, deloc didactic.

IMG_20190518_124807

IMG_20190518_114336

🙂 Ei bine, da! Există și popă pe motocicletă, de ce nu? 🙂

Percepția publicului larg asociază automat cluburile moto cu bandele de răufăcători însă adevărul nu este acesta. NU TOATE cluburile moto se ocupă cu activități infracționale și mai ales NU TOȚI membrii acestora sunt indivizi ce își petrec viața în tâlhărie și criminalitate. Conceptul de „bandă de motociclete în afara legii” a început în 1947, în urma unei beții crunte încoronată cu bătăi stradale între membrii unor cluburi de motociclete din California. Lupta (mai târziu ficționalizată în filmul The Wild One, cu Marlon Brando) a stârnit teama publicului spectator  și atunci presa a apelat la Asociația Motocicliștilor Americani  (AMA), cel mai vechi grup de protejare a drepturilor motocicliștilor din USA.  Într-un răspuns faimos, AMA a explicat că: incidentul nu a fost o acțiune a motocicliștilor obișnuiți, 99% dintre rideri sunt cetățeni decenți, dar există „un procent” care se poziționează în afara legii. De atunci, membrii cluburilor ce se autodeclară astfel își afișează pe vestă emblema de outlaw biker – o siglă în formă de cristal, cu inscripția  „1%” cusută în centru. 

Din acest motiv, bikerii Blue Knights poartă un patch brodat cu „99%”…

IMG_20190518_095326

IMG_20190518_122847

IMG_20190518_124931

Orice MC (și nu doar cel al polițiștilor) este diferit de o structură de tip ONG ce ar avea ca scop propășirea lumii pe două roți, chiar dacă obiectivele, general valabile, pot coincide. Oamenii legii nu obișnuiesc să facă mare caz de statutul lor profesional în lumea motociclistică (unde formele de organizare sunt mult mai complexe față de cum par la prima vedere) dar profanii trebuie să știe că pentru membrii oricărui club moto există reguli, disciplină, obligații și îndatoriri; poate chiar mai aprige ca beneficiile ce le au astfel iar valoarea supremă – nu doar în cazul membrilor cluburilor – dar și în cazul motocicliștilor ce nu au ales o apartenență de grup este respectul. Chiar și pentru membrii cluburilor declarate ca fiind în afara legii, cele 1%, statutul cluburilor prevede că nu vor căuta harță atâta vreme cât nu sunt provocați. Dimpotrivă, comportamentul lor este în mod firesc ajustat în spiritul valorii despre care spuneam, respectul.

De aceea, indiferent că ești ori nu motociclist, acordă respect, om.

Și vei fi răsplătit, întotdeauna, cu aceeași monedă. …

IMG_20190518_122331

Zen și arta reparării motocicletei.

6 gânduri despre „La plimbare cu Poliția

  1. 🙂 Cred că ai preluat articolul pe undeva, nu? Inseamnă că ți-a plăcut!
   Foarte bine, domnule – oricând, fără nici o nevoie de permisiune prealabilă!

   (avertizarea aia privind preluarea articolelor se referă la preluările neautorizate săvârșite în scop comercial – că am pățit-o cu niște poze ce mi-au fost furate de câteva televiziuni vestite. E drept, vestite și prin apărarea infractorilor ălora cei mai infecți, ăi de s-au cocoțat sus, sus, în capul nostru)…

 1. Respect .
  Sunt convins ca sunt mesageri importanti in promovarea motociclismului modern in aceasta lume amețitoare a mersului pe doua roti .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.