Acasa La Sfantul Dimitrie

Urcam scarile taiate in peretele de piatra si ajungem la vechile chilii. Ni s-a aratat un calugar tinerel ce vindea cruciulite, vata cu duh de moaste si se-ngrijea de lumanarile acelea de langa tabloul electric decorat cu o veioza si icoana Mantuitorului. La sosirea noastra, sedea in dosul unei tejghele ticsita cu suveniruri religioase. Textura incaperilor scobite-n piatra moale pastreaza urmele de dalta, pardoselile sunt lustruite de miile de pasi iar fumul incendiilor ce-au mistuit acest loc aproape ca-l simti.

Se ajunge lesne la Basarabov, este la doar cativa km de Ruse. La poalele stancii in care-s sapate chiliile este in plina constructie o manastire. Grotele in care odinioara traiau calugarii sunt ornate cu fise indesate in tot locul, in orice crapatura cat de mica dar si oriunde un banut poate sa nu cada, sunt fise. Foarte multi lei, dar fireste si leva. Ne-a cuprins si pe noi frenezia de a popula acest lacas sfant cu ochii dracului, asa ca ne-am lasat tot maruntul acolo.

La Basarabov a trait Sf. Dimitrie, ocrotitorul orasului Bucuresti – povestea acestui sfant o puteti citi in amanunt  aici. Constructiile noi nu-s agresive, desi nu de cea mai buna calitate arhitecturala. Dincolo de manastire continua un drum ingust, dar asfaltat si prietenos. Descoperim de-a lungul sau o mina parasita –sau poate silozuri bulgaresti cu gogosari, gogonele, castraveti… si alte intrari spre cine stie ce galerii, scobite in deal, cufundate in intunericul pamantului;  pot fi explorate cu un minim de echipament, noi insa nu eram pregatiti pentru asta asa ca am mers mai departe.

Peisajul este surprinzator: de-a lungul drumului sunt numeroase scobituri –unele la inaltimi foarte mari- facute de mana omului in cheile de piatra, impresionante, creeate de raul Lom. In tufele de pe margine sunt din loc in loc martisoare –daca nu stiati, au si bulgarii acest obicei, doar ca la ei snurul alb/rosu se agata-n pomi.

Dupa o vreme, ni s-a nazarit sa traversam pe celalalt mal al raului asa ca am mers printr-o iarba mare, pe un dig ce separa raul de o multime de iazuri – dealtfel, inscriptii in romana ne informeaza ca pescuitul este permis. N-am izbutit sa traversam raul, era doar o punte metalica pietonala. Ca atare, ne-am intors in sat si ne-am oprit la balciul din centrul satului: baloane in forma de animalutze, jucarele si dulciuri de vanzare, lume foarte linistita si civilizata; din cand in cand mai trecea cate-un Moskwici…

Era soare si cald, asa ca ne-am indopat si noi cu dulciuri, reflectand la diferentele dintre noi si bulgari. Bulgarii au iesit mai bine (doar in opinia mea – Eugen zice ca nu). Apoi ne-am oprit la Ruse, la  un restaurant vegetarian (zeci de mancaruri vegetariene in fel si chip) dar si chestii bune pentru de-alde noi, carnivorii, asa ca ne-am intors pe inserat…

Vezi si grotele de la Corbii de Piatra si Namaiesti

11 gânduri despre „Acasa La Sfantul Dimitrie

    1. pentru ca la Basarabov a trait Sf. Dimitrie, ocrotitorul orasului Bucuresti. am uitat sa postez in continutul articolului un link spre povestea Sfantului si a moastelor sale, am sa remediez. multumesc pentru observatie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s