Ză Dacs Cam From Ză Tracs

„ZĂ DACS CAM FROM ZĂ TRACS” – cum ne făcu nea` Ion de râs – cum care nea` Ion? Click sa vezi scarnavia. Mi-am adus aminte de memorabilele sale vorbe la Isperih, vizitand mormantul capeteniei trace descoperit in anii `80 in apropiere, langa satul Svestari, loc admirabil pus in valoare de arheologii bulgari si inclus in UNESCO World Heritage List. E un loc exceptional! Si imprejurimile si drumul sunt de basm. Si nici nu-i departe de Bucuresti!

Istoricii bulgari considera ca Helis, capitala getilor in timpul lui Dromihete, e localizata la Isperih. Iata o descriere a mormantului tracic.

E posibil ca mormantul ce tocmai l-am vizitat  la Isperih sa fie chiar cel al lui Dromihete …

Cu alte vorbe, suntem (oarecum) rude cu bulgarii! De dragul apararii latinitatii noastre intr-un mod isteric, deseori istoricii (din mai toate timpurile) au mistificat sau au ascuns informatii. Istoria de-am invatat-o la scoala e mai curand propaganda. Nu prea am vazut pana acum vreun istoric roman sa pomeneasca de situl Isperih, de acest mormant si de ansamblul tumulilor tracici de-aici, desi constituie o descoperire foarte importanta pentru istoria noastra, zic si eu… A noastra: a celor ce ne pretindem urmasi ai tracilor. Isperih imi pare a fi un loc important pentru noi, romanii, indiferent daca mormantul ala e chiar al lui Dromihete insusi sau nu…

Si inca o chestie interesanta: istoricii bulgari sustin ca ar fi localizat cam prin aceeasi zona si pestera in care s-a retras Zamolxe! Suntem – atata cat suntem – un popor latin si nu o sa ne altereze nimeni asta – ma rog, nu in viitorul apropiat… Insa adevarul istoric este mai presus de radacinile noatre latine, aparate si astazi cu metode comuniste. (Cum altfel?)

In fotografia de jos este exteriorul mormantului tracic de la Isperih. Tumulul ce-l acoperea a fost excavat si apoi reconstruit peste o cupola ce protejeaza structura originala, eliberata astfel de tonele de pamant – dar astfel putem vedea si exteriorul acestei constructii de exceptie. Accesul se face printr-o usa masiva, din metal, ce gliseaza comandata prin tastarea unui cifru, ca la tezaurul unei banci. Am avea muuult de invatat de la vecinii bulgari despre respectul, protectia si prezentarea unui sit antic, nu doar cu vorbe sforaitoare si hartii.

In fotografia de mai sus, doua femei ce asteptau rata ne dau lamuriri despre drumul cel bun spre casa. Observati straiul lor musulman. Traseul parcurs de noi este aici si are 360 km in total, drumul este bun si liber. Fotografiile sunt preluate de la www.getika.com (nu este permisa fotografierea in incinta mormantului – si este perfect normal sa nu blitzuiasca tot bizonul vechile artefacte).

E pacat sa nu-ti faci drum la Isperih, e atat de aproape si atat de frumos!

Mai mult despre acest loc si intreaga rezervatie arheologica Sborianovo, aici: sborianovo.com

Vezi si catacomba Sfantului Dimitrie Basarabov

7 gânduri despre „Ză Dacs Cam From Ză Tracs

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.