Respect !

Valoarea supremă a motocicliștilor -oriunde în lume- este RESPECTUL, iar acesta nu se impune ci se dobândește. Cum? In primul rând, SALUTĂ: când saluți alți motocicliști, le acorzi acestora respect și ei vor recunoaște astfel în tine un motociclist și nu doar un posesor de motocicletă. In al doilea rând, motocicliștii prețuiesc SOLIDARITATEA. Aceasta se dovedește prin faptă și nu prin vorbe goale: ajută oricare camarad, necondiționat, cu orice îți stă ție în putere. A treia valoare în care cred motocicliștii de oriunde este EGALITATEA: motocicliștii se consideră întotdeauna egali.

Nu contează ocupația riderului, venitul fiecăruia, nici studiile, poziția socială sau educația ori etnia; nici dacă motocicleta camaradului tău este o vechitură sau una foarte scumpă. Nici dacă este o motocicletă strălucitoare, cu sute de cai putere sau doar o biată epavă ruginită. Nu contează nici dacă echipamentul motociclistului este foarte sofisticat ori cel mai ieftin: oricare motorist este egalul tău, pentru că NU valorile materiale sunt cele prețuite în lumea moto. A patra valoare a motocicliștilor este EMPATIA: împărtășește starea sau emoțiile camarazilor tăi, acțiunile lor pozitive, fără a-i critica nesăbuit. Iar a cincea valoare (poate nu chiar ultima) este OMUL. Respectă omul din fața ta, așa cum este el; nu judeca aparențele, respectă: doar așa ai să fii respectat.

Vei fi respectat la rândul tău, oriunde în lume, câtă vreme dovedești RESPECT…

46bd15acd11d3413ba757b7761acf2cf

RESPECTUL reprezintă atitudinea și sentimentul de apreciere și considerație sau de prețuire față de cineva, sau de ceva – dictat de cinstirea sau prețuirea acordată. A cinsti, a stima. Respectul poate fi exprimat verbal sau prin gesturi. „Respect” este un substantiv care provine din latină, respectus  -„considerație”. A RESPECTÁ înseamnă a simți și a manifesta respect față de cineva sau de ceva, a cinsti, a acorda atenția cuvenită. (DEX)

Mai e o vorbă în lumea asta: „Respectul se câștigă cu greu și se pierde într-o clipă.”

Motocicliștii, all over the world, cred în toate acestea și acționează consecvent în acest sens: chiar și în interacțiunea cu profanii.

big_thumb_0f3bc01c077a017092323448bbe145cc

1200x480xVNRTManzo_1200x480.jpg.pagespeed.ic.lbvvj1ro0h

Sergentul Tim Chambers  salută în fiecare an, începând din 2002, miile de motocicliști care omagiază cu prezența lor victimele de război:

Imbrăcat în uniforma de paradă, Sgt. Tim Chambers salută neîntrerupt, timp de ore în șir, fiecare motociclist din procesiune. Este uimitor ce face acest om, oferind respect fiecăruia dintre cei ce arată respect!

Salută și tu, motociclistule, orice alt camarad, oricând, oriunde.

motorcycle manners and protocols

Cum saluți? In mers: indiferent că înclini ușor capul, ridici mâna stângă ori arăți palma deschisă către camaradul tău, ca și când ai da noroc din mers; că saluți cu farul (mai rar, pentru a nu se confunda cu avertizarea că e poliție pe drum) ori depărtezi piciorul drept spre motociclistul ce-l depășești (cu excepția zonei țărilor arabe, unde acest gest este considerat o insultă) sau orientezi mâna stângă sau numai două degete în jos, spre drum (semnificația este: rămâi mereu, cu ambele roți, pe șosea) gestul tău va fi considerat unul de respect. Descălecat: este bine să saluți cu voce tare și într-un mod clar și evident, dar și înclinarea capului este, uneori, acceptată. Când alegi să dai mâna: nu uita că în cazul în care întâlnești un grup de motocicliști vei da mâna cu fiecare, în special dacă aceștia sunt membrii unui club moto (nu contează dacă este RC sau MC, respectul este același). Cel mai bine, în cazul întâlnirii unor motocicliști apartenenți ai unui club, este să saluți răspicat, dar să aștepți ca aceștia să-ți întindă mâna ei primii (deseori, cluburile moto au reguli mai complicate privind relaționarea însă niciodată regulile lor nu exclud respectul către ceilalți motocicliști, dimpotrivă).

Ride safe și nu uita să saluți, Om!

Respectă-i pe ceilalți și vei fi respectat!

click, să vezi aici cum donezi organe…

 

2 gânduri despre „Respect !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.