Cetatea Capidava

“_Trage?” “_Nu prea. De-abia am prins doua marlitze”. Pescuieste chiar in locul anticului port Capidava. Are momelile si celelalte dichisuri pescaresti aranjate frumos, pe cheul antic. Sau ce-a mai ramas din el: in 1912, un nene extragea de-aici calcar, cu dinamita; pana l-au oprit, a distrus cam 15-20 la suta din cetate. Dar se tine bine Capidava, rezista…

In sapaturile recente am vazut un vas mare –pesemne din cel pentru provizii- precum si un fragment de pavaj din teracota, impodobit cu linii serpuitoare. Este foarte vizibil si drumul principal al cetatii, dezvelit recent. (multe poze, harti, amanunte istorice la http://www.capidava.ro/index.php )

Din pacate, singurii paznici ai cetatii sunt vreo 20 de caini si o ruginitura de gard rupt. Ma plimb prin cetate cu mare frica de serpi, dar niciunul nu se-arata.

Sunt vizibile si foarte frumos lucrate zidurile masive de incinta, contururile cladirilor si sistemul bizantin de constructie (cel in care alterneaza piatra fasonata cu randuri de caramida), mare pacat ca nu-i pus in valoare acest loc superb, mai ales ca si imprejurimile fortaretei au potential.

Ma bate gandul sa plec mai departe, la Histria, dar cum cerul nu se limpezeste, renunt, sa nu-mi fortez norocul.

La intoarcere, opresc langa podul de la Cernavoda. E prima oara cand il vad asa de-aproape si-l ating. Dorobantii de bronz il pazesc inconjurati de mormane de linie ferata dezafectata, stive de traverse semiputrede si resturi de beton.

Chiar sub unul din dorobanti a facut popas o pereche de calatori amarati; oameni cumsecade, alunga cainii din drumul meu, asa ca ma pot apropia. El are o traista agatata in bat si ea cara o galeata goala de vopsea, pe post de sacosa. “_Ie dupe vremea lu` Vlad Tepes podu` asta…” imi spune cel cu traista. “_Sau Carol?” intreb; “_Care Carol?” ma intreaba uimit.

Carol I… Dupa dobandirea Dobrogei, Carol a decis sa construiasca acest pod nu doar pentru a dezvolta regiunea, ci si pentru a da un semnal lumii ca Romania renaste. Podul a fost o realizare tehnica exceptionala a vremii, dar comunistii au ascuns adevaratul nume al podului, au dat jos emblemele regale iar acum tin podul intr-o stare de nedescris (se cheama “in conservare”). Fotografii de epoca intr-un articol de Radu Oltean, aici: http://art-historia….-cernavoda.html Cititi neaaparat “programul serbarei”!

Poate vrei sa vezi si: fortareata Cherven

7 thoughts on “Cetatea Capidava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s