Cetatea Capidava

“_Trage?” “_Nu prea. De-abia am prins doua marlitze”. Pescuieste chiar in locul anticului port Capidava. Are momelile si celelalte dichisuri pescaresti aranjate frumos, pe cheul antic. Sau ce-a mai ramas din el: in 1912, un nene extragea de-aici calcar, cu dinamita; pana l-au oprit, a distrus cam 15-20 la suta din cetate.

In sapaturile recente am vazut un vas mare –pesemne din cel pentru provizii- precum si un fragment de pavaj din teracota, impodobit cu linii serpuitoare. Este foarte vizibil si drumul principal al cetatii, dezvelit recent. (multe poze, harti, amanunte istorice la http://www.capidava.ro/index.php )

Din pacate, singurii paznici ai cetatii sunt vreo 20 de caini si o ruginitura de gard rupt. Ma plimb prin cetate cu mare frica de serpi, dar niciunul nu se-arata.

Sunt vizibile si foarte frumos lucrate zidurile masive de incinta, contururile cladirilor si sistemul bizantin de constructie (cel in care alterneaza piatra fasonata cu randuri de caramida), mare pacat ca nu-i pus in valoare acest loc superb, mai ales ca si imprejurimile fortaretei au potential.

Ma bate gandul sa plec mai departe, la Histria, dar cum cerul nu se limpezeste, renunt, sa nu-mi fortez norocul.

La intoarcere, opresc langa podul de la Cernavoda. E prima oara cand il vad asa de-aproape si-l ating. Dorobantii de bronz il pazesc inconjurati de mormane de linie ferata dezafectata, stive de traverse semiputrede si resturi de beton.

Chiar sub unul din dorobanti a facut popas o pereche de calatori amarati; oameni cumsecade, alunga cainii din drumul meu, asa ca ma pot apropia. El are o traista agatata in bat si ea cara o galeata goala de vopsea, pe post de sacosa. “_Ie dupe vremea lu` Vlad Tepes podu` asta…” imi spune cel cu traista. “_Sau Carol?” intreb; “_Care Carol?” ma intreaba uimit.

Carol I… Dupa dobandirea Dobrogei, Carol a decis sa construiasca acest pod nu doar pentru a dezvolta regiunea, ci si pentru a da un semnal lumii ca Romania renaste. Podul a fost o realizare tehnica exceptionala a vremii, dar comunistii au ascuns adevaratul nume al podului, au dat jos emblemele regale iar acum tin podul intr-o stare de nedescris (se cheama “in conservare”). Fotografii de epoca intr-un articol de Radu Oltean, aici: http://art-historia….-cernavoda.html Cititi neaaparat “programul serbarei”!

* **

UPDATE 2016:

Cetatea de la Capidava a fost distrusă, IREMEDIABIL, chiar de către cei care au lucrat la restaurarea ei, în cârdășie cu decidenții politici.

Citiți aici: CAPIDAVA SI LACRIMI

dsc_0457

Ce vedeți în imagine este „restaurarea” Cetății Capidava, mutilată definitiv.

(o fotografie de Răzvan Pop, preluată de la www.razvanpop.ro)

* **

Poate vrei sa vezi si: fortareata Cherven

7 gânduri despre „Cetatea Capidava

    1. Am bagat si eu asta de seama, rasfoind prin peisaj… Dar am descoperit si multe chestii misto – unele sunt in blogroll-ul meu. Si tu esti acolo.

      Multzam fain pentru vorbele frumoase!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.